Saavutettavuus-avustimet

Kymenlaakson maakunta

Kymenlaakson maakunta sijaitsee Kaakkois-Suomessa, Suomenlahden rannalla, pääkaupunkiseudun ja Venäjän rajan välissä. Nimensä maakunta on saanut sen läpi virtaavasta Kymijoesta. Sijainti ja luonto ovat luoneet lähtökohdat maakunnan kehittymiselle. Kymenlaakso on Suomen ensimmäisiä laajasti teollistuneita alueita. Kymijoen varrelle on syntynyt metsäteollisuuden ensimmäiset keskittymät, sahat ja myöhemmin pahvin ja kartongin valmistus.
Kymenlaakson väkiluku on n. 160 000. Kymenlaakson väestö on ollut pitkään laskusuunnassa, johtuen väestön ikärakenteesta ja muuttotappiosta.

Kymenlaakson elinkeinorakenne

Kymenlaakso on sijaintinsa johdosta Suomessa ainutlaatuinen logistiikan keskus. Maakunnassa sijaitsevat Suomen suurin yleissatama HaminaKotka Satama Oy sekä Kouvolan rautatie- ja maantieterminaali (RRT), jotka molemmat ovat osa Euroopan laajuista TEN-T liikenneverkoa.
Logistiikan lisäksi yksi maakunnan merkittävimpiä aloja on metsäteollisuus. Se on alan rajun rakennemuutoksen jälkeen uudistunut onnistuneesti. Alalla on siirrytty paperintuotannosta yhä enemmän kierrätettävien ja muovittomien pakkaus- ja kartonkituotteiden valmistukseen sekä biotuotteiden jalostamiseen. Maakunnasta löytyy myös maailmanluokan tasoinen metalliteollisuuden osaaminen sekä suunnittelussa, että valmistuksessa. Matkailu on yksi Kymenlaakson vahvoja vetovoimatekijöitä. Meri, saaristo, Kymijoki ja  kolme kansallispuistoa luovat hyvät lähtökohdat luontomatkailun kehittämiselle.
Maakunnasta löytyy Suomen ainoa Googlen palvelinkeskus. Google osti vuonna 2009 Haminan Summan tehtaan ja aloitti sen muuntamisen palvelinkeskukseksi. Tänä päivänä yhtiön investoinnit ylittävät 2 Mrd euroa. Investointi tukee vuosittain suoraan tai välillisesti noin 4300 työpaikkaa.
Fintoil Oy:n rakentaa raakamäntyöljyä jalostavan tuotantolaitoksen Haminan satamaan sekä UPM on suunnitellut miljardiluokan biojalostamohanketta Kotkan sataman alueelle.

Kymenlaakson luontomatkailu ja virkistys

Kymenlaakson on kuvattu olevan kuin Suomi pienoiskoossa. Maakunnassa saadaan nauttia niin merenranta-, saaristo-, joki- kuin järvimaisemista. Maakunnassa sijaitsee kolme kansallispuistoa, Repoveden upea, laaja kansallispuistoalue sekä eteläisessä Kymenlaaksossa saaristossa sijaitseva Itäisen-Suomenlahden kansallispuisto sekä Pyhtäällä Valkmusan kansallispuisto. Näiden lisäksi Kymenlaaksosta löytyy runsaasti erilaisia luonto- ja virkistyskohteita.
Tutustu Kymenlaakson kohteisiin alla olevista linkeistä.

Visit KOuvola                Visit Kotkahamina

Jaa artikkeli

Päivitetty 28.10.2022

Lisätietoja

Turkulainen Harri
Hallintojohtaja
Tel: +358 45 126 1619
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hallinto, talous, viestintä, vastuualueen johtaja

Kymenlaakson liiton logo

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola

Sivutoimipiste
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka

Toimisto on avoinna maanantaisin ja torstaisin 9 - 15. Muina aikoina asiakastapaamiset sovitusti.

Sosiaalinen media


Tilaa uutiskirje

Copyright Kymenlaakson liitto 2023-. Oikeudet muutoksiin pidetään.