Mikä on JTF
Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) on koheesiopolitiikan uusi rahoitusväline, jolla tuetaan alueita, joille ilmastoneutraaliuteen siirtyminen aiheuttaa vakavia sosioekonomisia haasteita. JTF-rahaston avulla voidaan panna helpommin täytäntöön Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.
Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto on keskeinen väline, jolla tuetaan alueita, joihin ilmastoneutraaliuteen siirtyminen vaikuttaa eniten, ja ehkäistään alueellisten erojen kasvaminen. Suomessa JTF:n tavoitteet liittyvät hallituksen tavoitteeseen turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. JTF:n päätavoitteena on helpottaa turpeen energiakäytön vähenemisen vaikutusta rahoittamalla paikallisen talouden monipuolistamista ja nykyaikaistamista sekä lieventämällä kielteisiä työllisyysvaikutuksia.
Uudistuva ja Osaava Suomi | Rakennerahastot
Kymenlaakson JTF
Kymenlaakson oikeudenmukaisen siirtymän suunnitelman tavoitteena on vastata siirtymän aiheuttamiin haitallisiin vaikutuksiin vahvistamalla ja monipuolistamalla elinkeinotoimintaa ja luomalla uusia työpaikkoja. Tavoitteena on synnyttää Kymenlaaksoon uusia osaamisperusteisia, nopeaan kasvuun tähtääviä yrityksiä. Lisäksi tavoitteena on turvesektorilta työttömäksi jääneiden tai työttömyysuhan alla olevien uudelleenkoulutus ja osaamisen lisääminen sekä turvetuotantoalueiden ennallistaminen ja jälkikäyttö.
Kymenlaakson oikeudenmukaisen siirtymän rahaston siirtymäsuunnitelman tavoitteena on
- Aluetalouden monipuolistaminen ja vahvistaminen luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja sekä nostamalla osaamistasoa
- Yritysten kasvun ja uudistumisen tukeminen panostamalla TKI-toimintaan
- Uuden kestävän liiketoiminnan luominen ja päästöjen vähentäminen turvetuotantoalueiden ennallistamisella ja jälkikäytöllä
JTF lyhyesti

Kymenlaakson alueellista oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma
JTF-asiantuntijatyöryhmä
Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan liitot ovat perustaneet yhteisen JTF-asiantuntijatyöryhmän, joka osallistui tiiviisti siirtymäsuunnitelman valmisteluun. JTF-asiantuntijatyöryhmän jäseniä ovat: Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan liitot, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, kunnat, kuntien kehittämisyhtiöt, turvetuottajia, puutarhayrityksiä, koneyrittäjä, yrittäjäjärjestöt, energiayhtiöitä, Kaakkois-Suomen metsäkeskus, metsänhoitoyhdistykset, MTK-Kaakkois-Suomi, ammatillisia oppilaitoksia, LUT-LAB, XAMK, Geologian tutkimuskeskus ja Suomen luonnonsuojeluliitto.