Kymenlaakson Liiton kansainvälinen toiminta on osa aluekehityslainsäädännössä määriteltyä maakunnan liiton aluekehitystehtävää. Kansainvälisen toiminnan tavoitteena on kehittää maakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja lisätä maakunnan taloudellista ja henkistä hyvinvointia. Kansainvälinen toiminta painottuu Itämeren talousalueelle ja sitä toteutetaan mm. viranomaisyhteistyönä naapurimaiden aluekehitysviranomaisten kanssa sekä osallistumalla EU:n rahoitusohjelmien hallinnointiin. Viime vuosina kansainväliset yhteydet ovat lisääntyneet, sillä kiinnostusta Kymenlaakson asemaan EU:n ja Venäjän porttina on herännyt eri puolilla maailmaa.
Euroopan Unionin toimintaan kohdistuvaa edunvalvontaa Liitto toteuttaa mm. Euroopan merellisten alueiden järjestön CPMR:n (Conference of the Peripheral Maritime Regions) puitteissa sekä toimimalla yhtenä ylläpitäjänä Helsinki-EU-toimistossa, yhteistyössä Uudenmaan, Hämeen ja Päijät-Hämeen liittojen sekä Helsingin kaupungin ja pääkaupunkiseudun korkeakoulujen kanssa.
Helsinki EU-toimiston palvelut ovat liiton ja sen sidosryhmien käytettävissä. Liitto hyödyntää toimistoa Brysselissä yhteyksien rakentamisessa ja edunvalvonnassa, sekä hankeyhteistyön aikaansaamisessa. Toimisto avustaa Liittoa EU:n ajankohtaisten asioiden seurannassa sekä EU-politiikan sisältöön vaikuttamisessa.
Lisätietoja: CPMR sekä Helsinki EU-toimisto
Merkittävä työväline maakunnan kansainvälistymisen edistämisessä ovat EU:n alueellisen yhteistyön ja ulkorajayhteistyön rakennerahasto-ohjelmat. Kymenlaakson Liiton edustajia ja toimihenkilöitä toimii aktiivisesti EU-ohjelmien päätöksenteossa.
Kaakkois-Suomi-Venäjä CBC-ohjelma 2014 - 2020
Kaakkois-Suomi - Venäjä CBC on rajat ylittävä yhteistyöohjelma, jolla tuetaan hanketoimintaa Euroopan ulkorajoilla Euroopan Unionin, Venäjä ja Suomen rahoituksella. Ohjelma tukee rajat ylittävää yhteistyötä ohjelma-alueella. Tavoitteena on edistää ohjelma-alueen pk-yritystoimintaa ja koulutusta, parantaa ympäristön tilaa, sekä luoda edellytyksiä sujuvalle rajanylitysliikenteelle.
Ohjelmasta voi hakea rahoitusta toiminnalle, joka hyödyntää ohjelma-aluetta ja kuuluu johonkin seuraavasta neljästä tavoitteesta ja toimintalinjasta:
Liiketoiminta ja pk -yritysten kehittäminen
Toimintalinja 1: Elävä, aktiivinen ja kilpailukykyinen talous
Opetuksen, tutkimuksen, teknologisen kehittämisen ja innovaatioiden tukeminen
Toimintalinja 2: Innovatiivinen, ammattitaitoinen ja koulutettu alue
Ympäristön suojelu, sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja katastrofien estäminen ja hallinta
Toimintalinja 3: Houkutteleva, hyvinvoiva ympäristö ja alue
Rajaliikenteen kehittäminen ja rajaturvallisuus
Toimintalinja 4: Helposti saavutettava ja yhteyksiltään hyvä alue
Ohjelma rahoituskehys on 72,3 milj. euroa, josta Euroopan Unioni kattaa puolet ja toisesta puolesta vastaavat Suomen ja Venäjän valtio (50%/50%).
Lisää aiheesta: CBC 2014-2020
CENTRAL BALTIC-ohjelma 2014-2020
Central Baltic 2014–2020 on EU:n alueellisen yhteistyön ohjelma, johon osallistuvat rannikkoalueet neljästä Itämeren maasta. Suomessa ohjelma-alue kattaa Satakunnan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnat varsinaisena, sekä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakunnat rajoittuvana alueena.
Ohjelman toimintalinjat liittyvät talouden kilpailukykyyn, ympäristöön, liikenteeseen ja sosiaaliseen osallisuuteen. Läpileikkaavina teemoina ovat ICT:n kehittäminen ja vähähiilinen talous kaikkien toimintalinjojen sisällä, määriteltyihin prioriteetteihin liittyen. Vuosien 2014–2020 ohjelma on jatkoa edelliskauden ohjelmalle, jota on toteutettu vuodesta 2007.
Uuden ohjelmankauden rahoitus on noin 122 miljoonaa euroa. Ohjelmaa hallinnoi Varsinais-Suomen Liitto.
Lisätietoa ohjelman sivuilta: Central Baltic