Liikennejärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu liikenneväylistä, henkilö- ja tavaraliikenteestä sekä liikennettä ohjaavista järjestelmistä. Kymenlaakso on osa globaalia liikennejärjestelmää. Moottoritie E18, raja-asemat, HaminaKotkan satama, satamien sisääntulotiet sekä sataman osat päärataan Kouvolan kautta yhdistävä rautatie ovat osa Euroopan ydinverkkokäytävää eli TEN-T-verkostoa. Suomen ainoa TEN-T-ydinverkon rautatie-maantieterminaali (RRT) sijaitsee Kouvolassa. HaminaKotkan satama on Suomen suurin yleissatama ja Vaalimaan henkilö- ja tavaraliikenteen kansainvälinen rajanylityspaikka Suomen toiseksi vilkkain maaraja-asema. Maakunnan liikennejärjestelmän toimivuus on kriittinen itäiselle Suomelle sekä Suomen ja Venäjän välisille matkoille ja kuljetuksille.
Kymenlaakson jatkuvassa liikennejärjestelmätyössä sovitetaan yhteen eri käyttäjäryhmien tarpeiden, seutujen erilaisten toimintaympäristöjen, valtakunnantason, maakuntatason ja seututason edunvalvonta sekä toimijoiden resurssien välistä yhtälöä. Työssä korostuvat erityisesti liikenteen kunnianhimoiset ilmastopoliittiset tavoitteet sekä toisaalta arjen matkojen toimivuuden ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn turvaaminen. Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035. Liikenteen tulisi olla hiilineutraalia vuoteen 2045 mennessä. Myös Kymenlaaksossa tavoite on saavuttaa hiilineutraalius, jota kohti ohjaa Hiilineutraali Kymenlaakso 2040 -tiekartta.
Kymenlaakson liikennejärjestelmäsuunnittelua tehdään monella tasolla. Maakunnallinen liikennejärjestelmätyöryhmä vastaa valtakunnallisista ja koko maakuntaa koskevista asioista. Etelä- ja Pohjois-Kymenlaakson seudulliset liikennejärjestelmätyöryhmät käsittelevät kuntien vastuulla olevia asioita. Liikennejärjestelmätyön tavoitteena on niin paikallisten, maakunnallisten kuin ylimaakunnallisten liikennehankkeiden edistäminen. Kymenlaakson sijainti ja asema merkittävänä logistiikan keskittymänä korostavat myös ylimaakunnallisen yhteistyön tarvetta, joka ilmenee esim. yhteisten liikennestrategioiden muodossa.