Maakunnan kehityksen kärjessä

Laajakaista

Laajakaista 2015 -hanke käynnistyi hallituksen periaatepäätöksellä joulukuussa 2008. Alunperin hankkeen tavoitteena oli, että vuoden 2015 loppuun mennessä yli 99 prosentilla käyttäjistä on saatavilla 100 megan laajakaistayhteys enintään 2 kilometrin etäisyydellä vakituisesta asuinpaikasta tai yrityksen toimipisteestä. Hankkeen toteuttamista päätettiin jatkaa vuoden 2015 jälkeen.

Nopea laajakaista -hankkeen tavoitteena on varmistaa valtion tuen avulla nopeiden laajakaistaverkkojen rakentaminen alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu. Hankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Tuetut verkot on toteutettu valokuidulla ja ne mahdollistavat nopean tiedonsiirron nyt ja tulevaisuudessa.

Laajakaistatukilakiin tulleiden muutosten ansiosta valtiontukea voidaan myöntää aiempaa laajemmalle alueelle. Uusissa hankkeissa tukikelpoisten kustannusten suhteellinen osuus hankkeen kokonaiskustannuksista on ollut lakimuutoksen johdosta aiempaa suurempi.

Uusia hankealueita kilpailutetaan edelleen ja tukihakemuksia voi jättää vuoden 2018 loppuun saakka. Valtiontukea on vielä jäljellä uusille hankkeille noin 19 miljoonaa euroa. Laajakaistahankkeessa myönnettyjen tukien maksaminen jatkuu aina vuoteen 2021 asti.

Maakunnan liittojen tehtävänä on arvioida yhdessä Viestintäviraston ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa minne nopeat laajakaistayhteydet syntyisivät markkinaehtoisesti ja missä valokuituyhteyksien rakentamiseen tarvitaan julkista tukea. Viestintävirasto tekee markkina-analyysit maakuntaliittojen suunnittelemista laajakaistarakentamisen hankealueista. Markkina-analyysin avulla varmistetaan, että julkisen tuen myöntäminen ei vääristä markkinatilannetta.

Kymenlaaksossa Nopea laajakaista -hankkeen lisäksi hankkeita on toteutettu maaseutuohjelman rahoituksella. Toteutuksesta ovat vastanneet TeliaSonera ja Kymijoen Kyläkuitu.

Lisätietoja vs. aluekehitysjohtaja Riitta Kallström gsm 050 368 3936
Attachments:
Download this file (Valtiontuen Julistaminen haettavaksi_Kymenlaakso.pdf)Valtiontuen julistaminen haettavaksi[ ]136 kB
e-max.it: your social media marketing partner