Saavutettavuus-avustimet
Kymenlaakson arvokkaiden rakennusperinnön kohteiden runsaus näkyy erityisesti monipuolisina teollisuuteen, merenkulkuun, raja-alueisiin, kartanoympäristöihin, linnoituksiin, saaristoasutukseen ja jokiympäristöön liittyvinä kokonaisuuksina.
Kymenlaaksossa on 15 kirkkolailla suojeltua kohdetta. Niihin liittyvät vanhimmat säilyneet kirkonkyläympäristöt ovat Pyhtään ja Elimäen kirkkojen ympärillä. Niissä kirkon asema on säilynyt edelleen keskeisenä ja ympäristö muutoksista huolimatta suhteellisen ehjänä.
Kuva: Pietari Paavalin kirkko, Hamina (Wikipedia)
Kymenlaakso on vilkasta liikenteellistä vuorovaikutusaluetta. Maakunnan kautta liikenne idän ja lännen sekä pohjoisen ja etelän välillä on ollut oleellinen osa sen historiaa. Nykyinen logistiikka ja Kymenlaakson identiteettitekijöihin kuuluva dynamiikka voidaan nähdä tässä historiallisessa kentässä.
Kuva: Keskikosken silta, Myllykoski (Kymenlaakson liitto)
Teollisuus on luonut asutusalueita eri aikoina sekä niihin liittyvät sosiaalisen elämän ilmentymät (koulu, kaupat jne.). Erityisen tärkeitä asutusalueina ovat pientaloalueet 1800-luvun lopulta ennen kerrostaloasumisen kautta sekä varhaiset kerrostaloalueiden piirteet.
Kuva: Virtakiven sauna, Voikkaa (Kouvolan kaupunki, kaavoitus 2023)
Sotilasarkkitehtuurilla on erityisen merkittävä sija Kymenlaaksossa. Sotahistoriaan kuuluvat useat linnoitukset, linnakkeet, rajakivet yms. kuten sotatiet. Kymenlaaksolle on leimallista idän ja lännen välinen rajankäynti, joka liittyy koko valtakuntamme historiaan.
Kuva: Kouvolan kasarmialue (Kymenlaakson liitto)
Kartanoympäristöt heijastavat lännen ja idän kulttuurien eroa. Kymenlaaksoon sijoittuu esim. mielenkiintoisena piirteenä kustavilaisuuden itäisimmät esimerkit, kuten Anjalan kirkon interiööri ja Anjalan kartano. Pietarin suunnasta tulevia piirteitä edustavat mm. Harjun kartano Virolahdella tai Moision kartano Elimäellä. 1900-luvun arkkitehtuuri 1900-luvun arkkitehtien suunnitelmia on toteutettu useissa teollisuusympäristöissä. Alvar Aallon Sunilan tehtaat asuntoalueineen, Inkeroisten tehdasalueet, Anjalan paperitehdas ja monet yksittäiset rakennukset, rakenteet ja asemakaavat ovat erityisen tärkeitä. Moderniin arkkitehtuurin esimerkkejä on myös kaupunkien keskustoissa mm. Kotkassa ja Kouvolassa.
Kuva: Kärkisaaren huvila, Kotka (Meri Lampila)
Itäisen Suomenlahden saaristokylät, elinkeinot ja merenkulku ovat Kymenlaakson rannikolle ja saaristolle tunnusomaisia.
Kuva: Pajamäki, Kaunissaari (Pyhtään kunta)
Kymenlaakson maakunnallisesti arvokkaiden rakennetun kulttuuriperintökohteiden viimeisin inventointityö on aloitettu vuonna 2023. Ensimmäisessä vaiheessa on listattu sekä jo maakunnallisesti tärkeäksi määriteltyjä kohteita että kuntien puolesta ehdotettuja, merkityksellisiä kohteita, jotka sijoittuvat pääasiassa kuntien yleis- tai asemakaavoitetuille alueille. Tietoja rakennuksien inventoinneista on saatu kunnilta, jonka lisäksi lähteinä on hyödynnetty myös aiempia koonteja. Työtä tullaan jatkamaan kaavoitettujen alueiden ulkopuolella olevien kohteiden inventoinnilla.
Vuorinen Lotta
Suunnittelupäällikkö
+358 44 7170 533
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Yhdyskuntarakenne, kauppa ja elinkeinot, kulttuuriympäristöt, merialuesuunnittelu
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Sivutoimipiste
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Toimisto on avoinna maanantaisin ja torstaisin 9 - 15. Muina aikoina asiakastapaamiset sovitusti.
Copyright Kymenlaakson liitto 2023-. Oikeudet muutoksiin pidetään.