Maakunnan kehityksen kärjessä

Liikkujan viikko kannustaa pohtimaan arkisia, kestäviä kulkutapoja

Matkusta Kotka-Kouvola väli junalla 3€ hintaan ja tartu kaupunkipyöriin!

Euroopan laajuista liikkujan viikkoa vietetään 16.9. alkaen. Viikko huipentuu auton vapaapäivään su 22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kymenlaaksossa kestävää liikkumista tukevat liikkujan viikon tarjoukset Kouvola-Kotka junamatkoilla sekä kaupunkipyörien vuokrissa. Myös viikon teemaksi tänä vuonna nostettu kävely on oiva, aina edullinen ja ympäristöystävällinen kulkutapa varsinkin lyhyillä etäisyyksillä. Kouvolassa sitä kokeillaan liikkujan viikon innoittamana myös kokouksissa.

Viikon aikana on Kymenlaaksossa huippumahdollisuudet liikkua kestävillä kulkutavoilla. VR on mukana yhteistyössä tarjoten Kotka–Kouvola välille koko liikkujan viikon junamatkat 3€ säästölipulla uuden VR Matkalla -mobiilisovelluksen kautta. Lataa sovellus App Storesta tai Google Playsta hakusanalla VR Matkalla.

Nyt on hyvä aika totutella junan käyttöön maakunnan kahden kaupungin välillä, sillä 15.12.2019 alkaen tulee merkittäviä uudistuksia Kotka–Kouvola -yhteysvälin juna-aikatauluihin. Muutokset ovat osa liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) alueellista, vuoden mittaista kokeilua, johon Kymenlaakso on valittu. Tulevat aikataulut ovat saatavilla kaikissa liikkujan viikon tapahtumissa, joten tule nappaamaan oma mukaasi!

Lisätietoja Kymenlaakson junapilotista.

Kaupunkipyörillä ilmaista kyytiä Kouvolassa ja Kotkassa

Kotkassa ja Kouvolassa pyöräilet Kaakaun iloisen oransseilla kaupunkipyörillä koko viikon ajan ilmaiseksi kaikki alle tunnin vuokraukset. Lisäksi auton vapaapäivänä su 22.9. kaikki alle 24 tunnin ajot ovat ilmaisia. Lue lisää www.kaakau.fi

Tapahtumat

-          Keskiviikkona 18.9. klo 6.00-10.30 tai niin pitkään kuin tarjoiltavaa riittää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoilee ”Lihasvoimilla Liikkuville” aamupalaa Kouvolan kävelykatu Manskilla. Tarjolla on pientä purtavaa ja tietoa kestävästä liikkumisesta. Liikkujan viikolla on myös käynnissä työmatkaliikkumisen kysely, johon osallistumalla voi voittaa 10 matkan sarjalipun Kotka-Kouvola -väliseen junaan. Lisäksi XAMK tarjoaa Kasarminmäen kampuksella maksutonta pyörähuoltoa klo 10.00-14.00. Lue lisää: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/liikkujan-viikko-2019/

-          Torstaina 19.9. klo 16.30-17.30 Kaupungin liikuntapalvelut järjestää keskusurheilukentällä ke 19.9. klo 16.30-17.30 yli 20-vuotiaille suunnatun liikuntatapahtuman, jossa voi testata kuntoaan 6 min kävelytestissä, UKK-kävelytestissä tai Cooper-testissä. Lue lisää: https://liikkuvakouvola.fi/testaus

-          Lisäksi Kouvolan kaupunki haastaa liikkujan viikolla kaikki kokouksia järjestävät tahot ulos kokoushuoneista ja kävelemään! Kävelykokous on hyvä vaihtoehto perinteiselle kokoustamiselle silloin kun halutaan kokousrutiineihin vaihtelua, käsiteltäviin asioihin uusia innovatiivisia näkökulmia, lihaksille liikettä ja koko keholle raitista ilmaa.

Kotkassa: Uusi tapa liikkua - testaa arkimatka joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen

-          Tiistaina 17.9. klo 12-14 Karhulan keskustassa järjestetään esteettömyyskävely (kokoontuminen Karhulan torilla). Kävelyn tarkoituksena on tarkastella esteettömyystilannetta apuvälineitä käyttävien näkökulmasta osana liikkujan viikkoa. Esteettömyyskävely on verkastahtinen, noin 1,5-2 kilometriä pitkä KAIKILLE AVOIN vuorovaikutustilaisuus. Paikalle saapuu kaupungin viranhaltijoita sekä esteettömyyskartoittaja Elina Lämsä. Heille voi esittää kävelyllä aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Kävelyyn sisältyy myös kahvitauko.

-          Kotkan kaupunki järjestää Liikkujan viikon aikana haasteen nimeltä Uusi tapa liikkua, jossa kehotetaan kaupunkilaisia testaamaan arkimatka joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen.

Osallistujat voivat esimerkiksi kokeilla miten töihin matkaaminen onnistuu pyörällä tai bussilla auton sijasta, tai saisiko päivän liikunta-annoksen kävelemällä koulumatkan?

Tempaukseen mukaan lähteneet tunnistaa siitä, että päällä on jotain vihreää. On se sitten lakki tai takki, niin vihreät ihmiset toivon mukaan valtaavat Kotkan Liikkujan viikon aikana. Tempaukseen mukaan lähteneet osallistuvat myös arvontaan, jossa tulee olemaan mahtavat palkinnot. Tunnisteena somessa kannattaa käyttää #uusitapaliikkua.

Yritykset voivat vapaasti lähteä myös mukaan haasteeseen ja kotkalaiset toimijat ovat vapaita ideoimaan omia tapoja aktivoida uudenlaista liikkumista Kotkassa.

Lisätietoa tapahtumasta ja osallistumisohjeet arvontaan löydät Kotkan sivuilta: www.kotka.fi.

 
Liikkujan viikkoa vietetään yhteistyössä Kymenlaakson Liiton, VR:n, Xamkin, KaaKaun sekä Kotkan ja Kouvolan kaupunkien järjestämänä.

e-max.it: your social media marketing partner