Maakunnan kehityksen kärjessä

Ensimmäistä kertaa Suomessa - paikallisbussien ja VR:n yhteislippu käyttöön Kymenlaaksossa

VR tarjoaa yhdessä Kotkan ja Kouvolan kaupunkien kanssa uudenlaisia vyöhykelippuja, joilla voi matkustaa kahden eri kaupungin paikallisbussien lisäksi VR:n alueen junissa. Kokeilu alkaa tiistaina 22.9.2020 Kouvola–Kotka junan ja paikallisbussien yhteislipputuotteilla, joita voi ostaa Waltti-sovelluksen kautta.

Uuden lippuyhteistyön tavoitteena on mahdollistaa entistä sujuvammat matkaketjut esimerkiksi töihin tai naapurikaupungin tapahtumiin. Lippuyhteistyö toteutetaan Liikenne- ja viestintäministeriön junapilottiin liitettynä kokeiluna yhteistyössä Kymenlaakson liiton, Kotkan ja Kouvolan kaupunkien, VR:n ja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n (Waltti) kesken. Yhteistyö on jatkoa Kymenlaakson junapilotin myötä tehdyille junaliikenteen aikataulu-uudistuksille.

“Kymenlaakson paikallisbusseja ja junaliikennettä yhdistävä lippu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Voit ostaa esimerkiksi 7 euron kertalipun, joka oikeuttaa matkustamaan kaupunkien välisen junamatkan sekä käyttämään paikallisliikenteen busseja molemmissa kaupungeissa kaikilla vyöhykkeillä. Yhteislippu tarkistetaan bussissa kuljettajan ja junassa konduktöörin toimesta. Mobiililipun ostamista varten pitää ladata maksuton Waltti Mobiili -sovellus”, kertoo yhteistyöstä VR:llä vastaava Panu Korhonen.

Kokeilu lähtee liikkeelle alkuvaiheessa aikuisen kerta- ja kausilipulla. Muiden asiakasryhmien lipputuotteet on tarkoitus saada myyntiin myöhemmin. Erityisryhmien lippuja on samanaikaisesti yhä saatavilla tuttujen myyntikanavien kautta. Lippuyhteistyön tarkemmat lippuvaihtoehdot ja hinnat löytyvät Waltti-mobiilista, Kotkan ja Kouvolan joukkoliikennesivuilta sekä VR:n sivuilta.

Esimerkkejä lippuvaihtoehdoista ja hinnoista:

Molempien kaupunkien lippu

Oikeuttaa matkustamaan kaupunkien välisen junamatkan sekä käyttämään paikallisliikenteen busseja molemmissa kaupungeissa valitsemillasi vyöhykkeillä
Kertalipun hinta 7 € (voimassa 2 h), kausilippu 120 € (30 vrk)

Paikallisliikenne + kaupungin sisäinen junamatka

Kouvolan vyöhykkeillä A–B: kertalippu 5 € (voimassa 2h), kausilippu 55 € (30 vrk)
Kotkan seudun vyöhykkeillä A ja B: kertalippu 5 € (2 h), kausilippu 65 € (30 vrk)
Kotkan seudun vyöhykkeillä C ja D: kertalippu 7 € (2h), kausilippu 65 € (30 vrk)

“Lippuyhteistyön aloitus ajoittuu Euroopan laajuiselle liikkujan viikolle 16–22.9, jonka teemana on kestävien liikkumismuotojen, kuten joukkoliikenteen edistäminen. Tiistaina 22.9 vietetään auton vapaapäivää, jolloin kannattaa tutustua uuteen lipputuotteeseen. Maakunnassa on ollut pitkään yhteinen tahtotila tälle ja kokeilu voi toimia mallina myös laajemmin”, sanoo suunnittelujohtaja Frank Hering Kymenlaakson liitosta.

Liityntäliikenteessä matkaketjua voi jatkaa käyttämällä kaupunkipyöriä, joita löydät Kotkasta, Kouvolasta ja Haminasta. Lisätietoja kaupunkipyöristä löydät täältä.

Lisätietoja medialle:

VR:n media desk
p. 029 434 7123

Kouvolan kaupunki
Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva
020 615 1287

Kotkan kaupunki
Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen
040 076 0284

Uutiskirje syyskuu 2020

Liiton uutiskirjeestä löydät lyhyesti ja nopeasti tärkeimmät uutisemme ja linkit aiheisiin.

Uutiskirjeessa tässä kuussa

- Hankekysely Kymenlaakson alueelliseen selviytymissuunnitelmaan
- Kutsu Älykkään erikoistumisen strategian (ÄES) aloitustyöpajaan
- Etelä-Suomen liikennestrategiasta
- Digitumpeloiden seikkailuista sekä
- Kutsu elävän perinnön työpajaan 4.11

LUE UUTISKIRJE TÄSTÄ!

Toimintamme kautta toteutamme Kymenlaakson visiota 2040,
" Kymenlaakson on elinvoimainen ja ekotehokas asuin -, harrastus- ja liiketoimintaympäristö."

Tavoitteenamme on hiilineutraali maakunta.

Vastaa ja vaikuta lasten ja nuorten luonto- ja ympäristökasvatuksen tulevaisuuteen

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa Kymenlaakson luonto- ja ympäristökasvatukseen! Kymenlaakson ympäristökasvatuksen tilannetta kartoitetaan kahdella kyselyllä, joista toinen on suunnattu lapsille ja nuorille ja toinen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tai muutoin toimiville aikuisille.  Lisäksi aiheesta järjestetään kaikille maksuton ja avoin työpaja 14.10.2020. Kyselyjen ja työpajan tuloksia käytetään Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategian päivityksen pohjana.

Ensimmäisellä kyselyllä kartoitetaan kymenlaaksolaisten lasten ja nuorten näkemyksiä luonnosta ja ympäristöstä. Nuoret voivat vastata kyselyyn itsenäisesti tai luokkana, ja nuoremmat lapset voivat vastata esim. ryhmänä yhdessä päiväkodissa tai koulussa. Kyselyyn voi vastata 20.11.2020 asti tästä.

Toisella kyselyllä kartoitetaan kaikkien lasten ja nuorten kanssa toimivien henkilöiden näkemyksiä siitä, millaista tukea ja toimintaa Kymenlaaksossa tarvitaan, jotta lasten ja nuorten ympäristökasvatus tavoittaisi yhä useamman. Lisäksi kyselyllä kartoitetaan, mikä on ympäristökasvatuksen nykytilanne maakunnassa. Vastaa kyselyyn 7.10.2020 mennessä tästä.

Tervetuloa myös kaikille avoimeen, maksuttomaan Kymenlaakson ympäristökasvatus-työpajaan 14.10.2020 klo 13:30-16:00. Työpajan tavoitteena on pohtia, millaista ympäristö-, luonto- ja ilmastoasioihin liittyvää neuvontaa, koulutusta tai tietoa Kymenlaakson lapset ja nuoret sekä aikuiset, yritykset ja muut organisaatiot tarvitsevat? Miten ympäristökasvatus, koulutus ja neuvonta tukee parhaiten sitä, että ilmasto- ja ympäristötavoitteet näkyvät käytännön toimenpiteinä? Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tästä.

Kyselyt ja työpajat toteuttavat Kymenlaakson liitto yhdessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Kymenlaakson ympäristökasvatusverkosto KYY:n kanssa.

Lisätietoja:

ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen, Kymenlaakson liitto, p. 044 747 8503, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kymenlaakson ympäristökasvatusverkosto KYY

    

Älykkään erikoistumisen strategian päivitys käynnistyy pian!

Päivitämme syksyn aikana sekä Kymenlaakson älykkään erikoistumisen strategiaa että skenaariota. Älykkään erikoistumisen strategian (ÄES) ja skenaarioiden päivittämisellä valmistaudumme myöhemmin syksyllä käynnistettävään Kymenlaakson maakuntaohjelman päivitystyöhön. Tulevalla rakennerahastokaudella 2021-2027 älykkään erikoistumisen strategian valinnoilla on entistä merkittävämpi rooli maakunnaan EAKR-rahoituksen suuntaamisessa.

Osallistu ja vaikuta!

I työpaja on keskiviikkona 23.9. klo 9-12 Merikeskus Vellamo, Kotka

Ilmoittaudu pian tästä linkistä!

Ensimmäisessä työpajassa esitellään tarkemmin älykkään erikoistumisen kärkialoja sekä Kymenlaakson skenaarioita. Tämän jälkeen käydään tilannekuvakeskustelua älykkään erikoistumisen strategian ja skenaarioiden päivitystarpeista, tulkitaan MDI:n tuottamaa aineistoa ja arvioidaan strategian kärkialavalintojen päivityksen tarvetta ja skenaarioiden osuvuutta muuttuneessa tilanteessa. 

Osallistumisenne päivitysprosesseihin on tärkeää Kymenlaakson vetovoimaisuuden varmistamisessa ja kehittämisessä.

Järjestämme syksyn aikana kolmen työpajan sarjan. Tilaisuudet ovat tekniseltä toteutukseltaan hybridityöpajoja, eli niihin on mahdollisuus osallistua sekä paikan päällä tai halutessaan etänä. Kaikki tilaisuudet järjestetään klo 9-12 siten, että aamukahvia ja yhteyksien avauksia on tarjolla 8.30 alkaen. Työpajojen juoksutuksesta vastaa aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Virtuaaliyhteys on Zoomin kautta ja työstö tehdään nettipohjaisesti screen.iolla, joka mahdollistaa osallistumisen tasavertaisesti myös etänä.

Kyselyllä alueelliset digituen tarpeet esiin

Digitaidot kuuluvat kaikille. DIGITUKI-kuntalaiskyselyllä kartoitetaan digitaalisen asioinnin haasteita ja palvelujen kehittämistarpeita. Suoraan kuntalaisilta saadun palautteen avulla löydetään tarpeisiin perustuvat aihealueet, joiden toivotaan edesauttavan myös alueellista koulutussuunnittelua.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä!

Kysely on auki syyskuun ajan ja vastaajien kesken palkinnoksi arvotaan älypuhelin.

Kysely toteutetaan alueellisen Digituki-hankkeen toimesta.

Projektipäällikkö (digituki -hanke)

Katariina Terävä

gsm. +358 44 554 9874