Saavutettavuus-avustimet

Jaa artikkeli

Maakuntajohtajan blogi 1/2020

Uusi vuosikymmen, uudet tilat ja toimintatavat


Kymenlaakson liitto muutti joulun alla uusiin toimitiloihin Kouvolan Hovioikeudentaloon. Osoitteemme on Hovioikeudenkatu 6. Jatkossa talo on käyttötarkoitukseltaan Maakuntatalo, koska saman katon alla sijaitsee Kymenlaakson liiton ja kesäyliopiston lisäksi myös maakunnallisen kuntayhtymän Kymsoten tiloja. Vuoden 2020 alussa avasimme Kymenlaakson liiton ja kesäyliopiston tilat talon kolmannessa kerroksessa. Kouvolan päätoimipaikan lisäksi Kymenlaakson liitolla ja kesäyliopistolla on uusi osoite myös Kotkassa: Laivurinkatu 7. Myös Kotkassa on mahdollista järjestää kokouksia maakunnan liiton ja kesäyliopiston tiloissa.

Uuden vuosikymmenen alku kuluu uusiin toimitiloihin ja uusiin digitaalisiin työtapoihin totutellessa. Moni vanha työtapamme on muutoksessa. Samaan aikaan Kymenlaakson aluekehitys vaatii kuitenkin kaikkia mahdollisia toimia. Ennakointi on apuvälineemme työvoiman ja osaamisen kohtaamiseen. Tarvitsemme lisää työpaikkoja. Verkkoon tarvitaan isoja kaloja kuten Googlen investointi oli 2019, mutta lisäksi tarvitaan kasvuhakuisia pk-yrityksiä. Kaikkia tarvitaan. Koulutuksen ennakoinnissa oman maakunnan nuorten työllistäminen on ensisijaista. Kymenlaakson aluekehityksen vajoama on pitkään hallinnut uutisten otsikoita. Surkuttelu ei kuitenkaan auta. Teemme Kymenlaakson liittona kaikkemme saadaksemme maakuntaan oikeudenmukaisen osuuden EU:n rakennerahastovaroista. Kuluneella ohjelmakaudella EU-varojen jako ei ole ollut oikeudenmukainen, kun esimerkiksi pohjoinen naapurimme on saanut viisinkertaisen saannon Kymenlaaksoon nähden. Ongelmat ovat näissä maakunnissa olleet vähintään samaa luokkaa. Aluekehitysvarojen oikeudenmukaisella jaolla yritämme osaltamme tasata aluekehityksen vajoamaa.

Neuvottelut EU:n uuden ohjelmakauden 2021-27 varojen kansallisesta jaosta maakunnittain ovat paraikaa käynnissä. Elinkeinoministeri heitti pallon meille maakunnan liitoille. Neuvotteluissamme edellytämme pitkäaikaistyöttömyyden, nuorisotyöttömyyden, koulutusasteen, kasvuhakuisten yritysten määrän sekä väestön nopean vähenemän näkyvän suurempana aluekehitysvarojen saantona. Kymenlaaksolla on myös liittolaisia, koska naapureillamme Etelä-Karjalalla, Päijät-Hämeellä ja Kanta-Hämeellä ei myöskään tällä hetkellä mene kovin hyvin. Indikaattorit tukevat vaatimustamme.

Bruttokansantuotteessa ja tavaravirtojen määrässä teollisuus- ja logistiikkamaakunta Kymenlaakso on edelleen maan kärkijoukkoa, mutta edellä luetelluissa varsinaisissa aluekehitysindikaattoreissa olemme jääneet jälkeen. Tähän epäsuhtaan haemme EU-varojen jaon suhteen nyt korjausta. Komissio edellyttää ohjelmakaudella 2021-27 toimia myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tätä tavoitetta toteutamme Hiilineutraali Kymenlaakso -hankkeilla. Saimme vuoden 2020 alusta myös Hinku-maakunnan statuksen, mikä tarkoittaa, että pyrimme hiilineutraaliuteen jo 2035.

Jaakko Mikkola
Maakuntajohtaja

| Pia Hurtta | Ajankohtaista

Kymenlaakson liiton logo

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola

Sivutoimipiste
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka

Toimisto on avoinna maanantaisin ja torstaisin 9 - 15. Muina aikoina asiakastapaamiset sovitusti.

Sosiaalinen media


Tilaa uutiskirje

Copyright Kymenlaakson liitto 2023-. Oikeudet muutoksiin pidetään.